W piątek, 29 marca b.r. sfinalizowane zostało długo oczekiwane przedsięwzięcie - oficjalnie otwarto dwa pomieszczenia świetlicowe w budynku Szkoły Podstawowej przy ul. Wojska Polskiego, oraz kuchnię w budynku LO, przy ul. M. Buczka.

Sponsorem nowych obiektów, urządzonych nowocześnie, z pomysłem, a przede wszystkim praktycznie i użytecznie dla dzieci, jest Ikea Industry. Dyrektor ZS Resko p. Dariusz Siemasz, wicedyrektor SP Resko (kl. I-III) p. Violetta Dynarska-Adamowicz, oraz wicedyrektor ZS Resko p. Agata Popielarz, oficjalnie powitali zebranych gości, m. in. sponsorów, burmistrza Reska p. Arkadiusza Czerwińskiego, dyrektorów: Przedszkola Miejskiego w Resku - p. Marzannę Knap, Szkoły Podstawowej w Starogardzie – p. Ryszardę Czaban, członków Rady Rodziców, m. in. przewodniczącą p. Wiesławę Stelmach, członka Rady Miejskiej, p. Annę Sołonynę. Na ręce przedstawiciela Ikei, p. Andrzeja Czarnoty złożone zostały specjalne podziękowania.

Projekt poprzedziły liczne działania, jakie podejmowała szkoła, aby uzyskać certyfikat „Świetlicy przyjaznej dzieciom”. Na przełomie 2016/2017 r. spełnione zostały następujące zadania, m. in.: udział w debacie uczniowskiej pt.: „Zdrowie na talerzu” , konkurs recytatorski pt.; „Zoo Jana Brzechwy” (kl. I – VI), zajęcia teatralne, uwieńczone występem dzieci w sztuce Jana Brzechwy pt.: „Rzepka” w Przedszkolu Miejskim. Koordynatorami akcji były wychowawczynie świetlicy. Właśnie z myślą o najmłodszych dzieciach, które spędzają w szkole najwięcej czasu (w godz. 6.30 – 16.00), powstał pomysł zaprojektowania pomieszczeń o różnym przeznaczeniu – zarówno jako miejsca wypoczynku, jak edukacji i rozwijania talentów – manualnych, tanecznych itp.

 

Ciekawym rozwiązaniem jest „sala ciszy”, w której uczniowie mogą odpocząć, zrelaksować się, z muzyką w tle. Poza tym, zaplanowano również kącik biblioteczny, w celu rozwijania kompetencji czytelniczych.Jeśli chodzi o kuchnię w budynku LO, równie nowocześnie wyposażoną, ma ona służyć przede wszystkim dzieciom, podobnie jak wspomniane wcześniej świetlice. Kącik kulinarny dla młodszych wychowanków Zespołu Szkół stanie się miejscem rozwoju talentów manualnych, oraz wyobraźni. Tutaj będzie można opanować zasady savoir – vivre’u (dobrych manier) – jak zachować się przy stole. Ponadto, dzieci będą mogły samodzielnie komponować zdrowe posiłki, nauczą się dekorować potrawy (garnirowanie), z zachowaniem zasad bezpieczeństwa, a wszystko pod czujnym okiem nauczyciela. Zebrani goście przekonali się, jak smakują potrawy przyrządzone w nowej kuchni – odbyła się oficjalna degustacja.

Justyna Walczykiewicz

Resko24.pl

Komentarze można dodawać po zalogowaniu. Zapraszamy do dyskusji.

Zaloguj
x
x
Zarejestruj
x